Jumaat

Persedian Memiliki Aquarium Air Masin

Aquarium ikan air masin adalah sangat berbeza dengan aquarium ikan air tawar. Amnya, ianya memerlukan usaha yang lebih, dalam persediaan yang lebih, dan memerlukan perbelanjaan yang lebih banyak dalam persediaan dan mengekalkan aquarium ikan air masin dengan betul.Walau bagaimanapun, mempunyai tangki ikan air masin adalah sangat memuaskan kerana anda boleh membawa sedikit hak lautan ke rumah anda. Tetapi, menjaga aquarium air masin agak sukar, berikut adalah beberapa perkara yang anda harus dalam mengekalkan aquarium ikan air masin anda

 Aquarium Ikan Air Masin

1.Sentiasa pastikan PH mantap. Anda boleh menggunakan beberapa bekalan aquarium ikan untuk menentukan tahap PH serta mengekalkan ia pada aquarium ikan air masin anda. Lazim, PH biasa yang diterima bagi ikan air laut antara 8,0 hingga 8.4. Walaupun begitu, beberapa ikan laut sangat sensitif pada tahap PH, jadi jika terdapat perubahan tahap PH yang lebih daripada 0.2, mereka sudah tidak dapat hidup dengan lebih selesa, yang kebanyakannya membawa kepada kematian,dan ini agak merugikan kerana kebanyakkan ikan air masin adalah mahal.

2.Sentiasa pastikan suhu yang diterima. Selain sensitif kepada tahap PH, ikan laut juga sangat sensitif tentang suhu air. Jadi, untuk menjaga kesihatan ikan laut anda, anda perlu untuk menetapkan supaya suhu pada  aquarium ikan air masin anda antara udara 75 derajat Fahrenheit dan 80F. Untuk mengawal suhu, anda boleh membeli di kedai bekalan  aquarium ikan air masin seperti pemanas atau kipas.

3.Sentiasa memastikan kemasinan airnya mantap. Ini mungkin perbezaan terbesar di antara  aquarium ikan air masin dengan aquarium ikan air tawar. Untuk maklumat anda, kemasinan adalah langkah oleh graviti dan ia akan menjadi sekitar 1,022 kerana ia adalah tahap kemasinan yang normal bagi kebanyakan ikan marin. Malangnya, air di dalam tangki anda vaporizing setiap hari jadi anda perlu menambah tahap tertentu air garam untuk menyimpan kemasinan di dalam  aquarium ikan air masin anda. Hanya pastikan yang anda menggunakan air laut yang sebenar dan bukannya menggunakan air tawar yang dicampur dengan garam.

4.Sentiasa pastikan nitrat di tahap rendah. Nitrat adalah beberapa bahan-bahan berbahaya yang dihasilkan oleh sisa ikan. Di dalam  aquarium  ikan air masin, nitrat adalah sangat berbahaya walaupun anda sudah mempunyai air penapis untuk membersihkan nitrat. Dalam usaha untuk memastikan bahawa paras nitrat anda adalah rendah, wajib menguji tahap nitrat mingguan aquarium ikan air masin anda. Tahap yang normal adalah di bawah daripada 20ppm,makin  rendah adalah makin lebih baik.

5.Sentiasa pastikan  aquarium ikan air masin anda tidak terlalu banyak ikan. Ikan yang sedikit bermaksud kurang nitrat dan sisa ikan, yang bermaksud tugas anda untuk mengekalkan  aquarium ikan air masin juga dikurangkan. Ikan laut adalah sangat mahal, jadi adalah lebih baik untuk memastikan hanya segelintir tetapi anda boleh menyimpannya dengan sihat daripada memiliki banyak tetapi mereka mati dalam tempoh beberapa hari sahaja kerana penyelenggaraan yang buruk. Membeli  aquarium yang lebih besar boleh menjadi penyelesaian dalam kes seumpama ini.

Itu adalah 5 perkara yang paling penting yang patut anda sedar jika anda berminat dalam memiliki  aquarium ikan air masin. Cadangan terakhir, jangan cuba untuk menyimpan  aquarium ikan air masin jika anda tidak pasti bagaimana untuk mengekalkan.

2 ulasan:

fadzli rt berkata...

"Hanya pastikan yang anda menggunakan air laut yang sebenar dan bukannya menggunakan air tawar yang dicampur dengan garam."

fakta ini salah.garam artificial telah lama wujud dalam dunia aquarist. kamu copy paste maklumat awal tahun 80-an kah? hmm..

fadzli rt berkata...

"Itu adalah 5 perkara yang paling penting yang patut anda sedar"

kurang tepat. phosphate, keseimbangan magnesium dan kalsium dan trace element yang lain-lain sangat penting. bukan 5 ini je.


"Ikan laut adalah sangat mahal"

salah. ada yang murah. aquacultured clown fish (percula/ocellaris) juga boleh dibeli dengan harga RM 5 seekor.


"Tahap yang normal adalah di bawah daripada 20ppm,makin rendah adalah makin lebih baik."

ini salah. sepatutnya kurang dari 1ppm. dan tak perlu uji secara mingguan jika kualiti air dikawan sebaik mungkin. contoh. penggunaan skimmer + rekaan sump/refugium yang baik.


"Untuk mengawal suhu, anda boleh membeli di kedai bekalan aquarium ikan air masin seperti pemanas atau kipas"

kamu copy dan translate bulat-bulat? kita berada ni negara khatulistiwa. penggunaan heater tak diperlukan melainkan tinggal di cameron highland atau tempat yg sejuk yang mana suhunya boleh berkurang sehingga 24c, mana-mana tempat di malaysiaini sahaja yng perlu diperbetulkan. kesalahan memberi maklumat yang tepat, menambahkan lagi kerugian bagi mereka yang baru berjinak-jinak dalam hobi ini. sekian.