Isnin

Titanoboa Ular Terbesar DuniaGrand Central Station digegarkan dengan kemunculan raksasa sepanjang 48 kaki, dan beratnya 2500 paun iaitu sejenis ular digelar Titanoboa.Titanoboa bukannya reptilia hidup tetapi cuma reptilika. Reptilia raksasa itu akan membuat penampilan pertama di hab komuter pada 22 Mac, 2012 lepas adalah bukan bertujuan, untuk "menakutkan orang" sebenarnya tetapi untuk berkomunikasi sains kepada orang ramai. Model ular raksasa yang agak menakutkan ini  setinggi pinggang dan ukurannya kira-kira bersamaan dengan panjang sebuah bas sekolah.

Replika Titanoboa Di Grand Central Station

Ia spesis terbaru dijumpai, yang dikenali sebagai Titanoboa, yang pernah wujud atau hidup 65000000 tahun yang lampau.New York City menggalakkan promosi pameran di Muzium Negara di Institut Smithsonian Of Natural History di Washington DC bermula pada 30 Mac 2012, yang boleh ditonton  di TV Channel Smithsonian yang bertajuk, "Titanoboa Monster Snake." Program selama dua jam itu akan disiarkan pada 1 April 2012.

Gambaran Pelukis Berkenaan Titanoboa 65 Juta Tahun Lampau

Rangka daripada Titanoboa ditemui buat kali pertama di lombong arang Colombia pada tahun 2005. Salah seorang penyelidik Jonathan Bloch, seorang ahli paleontologi vertebrat dari Universiti Muzium Florida of Natural History, dan pasukannya mengumpul, rangkanya dari lombong berkenaan, disamping ketua pakar ular purba dari Jason University of Nebraska, mereka menamakan ular tersebut sebagai Titanoboa dimana ia adalah spesis ular terbesar di dunia.

Perbezaan Rangka Titanoboa Dan Anaconda

Jonathan Bloch mengakui bahawa apabila pasukan itu mula-mula mengumpul rangka Titanoboa, beliau tidak segera memahami apa yang dia telah menjumpai sehingga dia kembali ke makmal, dan mengenal pasti fosil sebagai ular. Beliau menyifatkan vertebra besar sebagai anda melihat tengkorak tikus bersaiz tengkorak badak. Pemangsa, yang dikaitkan dengan constrictor BOA ​​tetapi sebenarnya berkelakuan seperti Anaconda, tinggal di air dan makan ikan, Titanoboa lain, ia makan buaya yang sangat besar. Jonathan Bloch menyatakan bahawa kali ini, kebenaran adalah sebenarnya lebih besar dari filem sain fiksyen "Anaconda."

Smithsonianchannel                    Smithsonianchannel Youtube                    Naturalhistorymag

Tiada ulasan: