Pages - Menu

Sabtu

5 Makan Untuk Kekal Awet Muda Dan Kulit Sihat

Awet muda dan memiliki kulit yang cantik adalah menjadi idaman setiap wanita,dan hal ini memang tak boleh dipisahkan dalam mereka menjaga nilai kecantikkan. Seboleh bolehnya nak selamanya kekal awet muda. Banyak faktor yang mempengaruhi kesihatan kulit antaranya ialah pemakanan. Senarai makanan dibawah adalah antara yang boleh menyebabkan kulit menjadi sihat.

1. Koko


Koko menghidrat kulit anda, menjadikan ia lebih tegang dan lembut. “Dan coklat gelap mengandungi tahap flavonols, sejenis antioksidan kuat,” tambah Nicholas Perricone, MD, pakar dermatologi di New York City. Untuk kandungan flavonol maksimum, makan coklat yang mengandungi sekurang-kurangnya 70 peratus koko. Beberapa patah coklat sehari sudah memadai untuk meningkatkan cahaya pada kulit. “Apabila digunakan, kafein dalam coklat boleh buat mengurangkan sementara keadaan bengkak kulit,” kata Jessica Wu, MD, pakar dermatologi di Los Angeles dan pengarang Feed Your Face.

2. Tenusu


Protein yang anda dapat daripada makan tenusu membantu kulit menjadi lebih tegang, jadi ia lebih kuat menentang kedutan, Dr Wu. Greek Yogurt terutamanya lebih berfaedah. Kandungan proteinnya dua kali ganda daripada yogurt biasa. Makan satu hidangan setiap hari untuk membuat kulit anda licin, dan gunakan yogurt untuk menenangkan kulit gatal kering, atau sensitif.

3. Buah Delima


Menurut Dr Perricone buah delima penuh dengan polifenol antioksidan. Polyphenols melawan radikal bebas dan mengawal aliran darah kulit, memberikan kesan kemerah-merahan pada kulit. Sebiji buah delima atau beberapa gelas jus setiap hari pasti akan membuat silap mata. Apabila disapu pada kulit, buah-buahan ‘antioksidan membantu garisan halus dan melembapkan kulit, Dr Bank.

4. Walnut


“Walnut mengandungi omega-3 asid lemak, yang boleh meningkatkan keanjalan kulit,” Dr Bank. Kacang juga dimuatkan dengan tembaga, mineral yang meningkatkan pengeluaran kolagen. Mengambil walnut sebagai snek setiap hari membantu untuk memperbaiki tekstur kulit anda.

5. Soya


Minum latte bersama susu soya atau makan edamame dan anda boleh mendapatkan kulit yang cerah dengan tona sekata. Soya mengandungi mineral dan protein yang telah terbukti mengurangkan hyperpigmentation. Satu cawan sehari akan menunjukkan hasil yang diingini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan